måndag 28 november 2011

min mamma

Min mamma Gun föddes 1934 i Gunnarn. När hon var 14 år flyttade hon till Norsjö för att jobba som barnpiga och hembiträde. Dvs 16 mil hemifrån... och inte var det tal om att åka hem ofta! Hon blev kvar i Norsjö och träffade min pappa Åke som hon gifte sig med 1960. Ett knappt år senare föddes jag. I Norsjö blev hon kvar ända tills hon för 7år sen drabbades av en hjärntumör och flyttade till en bättre värld.

Min mamma var en kvinna av sin tid, hon tog inte plats och hon trodde aldrig att hon var något eller att någon tyckte att hon var duktig och bra. Men om hon fått vara med på sin egen begravning hade hon fått se en heelt annan bild av sig själv. Kyrkan var full och på minnesstunden var det knökfullt.En annan ovanlig sak med min mamma var att hon behöll sitt flicknamn när hon gifte sig. Det var inte många i hennes generation och inom frikyrkligheten som gjort så men mamma tyckte att hon hade ett sånt vackert flicknamn och det ville hon ha kvar så hon hette Gun Löfdahl-Karlsson!

50 år sen föddes då jag, första barnet och flicka... man kan tycka att det är länge och ser man på bilder så känns det urgammalt.Men häromdagen när jag var hos pappa på besök hittade jag en Husmoderns köksalmanacka fr 1961 och började kolla på matrecept och där fanns recept på PIZZA!!!! Kanske är man inte så urgammal i alla fall!

lördag 26 november 2011

bereden väg...

...eller bered en väg?
 Är det nån skillnad?
Skrev fel i ett mejl till en god vän igår. Han hade spelat Bereden väg och jag hade gått här hemma och sjungit på densamma. Är det advent så är det ;-)!


Men tillbaka till begreppen som började snurra i mitt huvud när jag upptäckt mitt skrivfel. Är det nån skillnad på Bered en väg och Bereden väg? Jo jag tror att det är det! Handlar det om att bereda EN väg bland många för Herren eller handlar det om att bereda VÄGEN - den enda - för Herren? Jag tror på det sistnämnda. Det finns en väg att bereda, vägen rakt in i mitt hjärta! Till mitt hjärta finns bara en väg och den vill jag bereda för Herren!

Så jag önskar dig en fin och fridfull adventstid! Bered väg för Herren, du också!


Bereden väg för Herran!
Berg, sjunken, djup, stån opp.
Han kommer, han som fjärran
Var sedd av fädrens hopp.
Rättfärdighetens förste,
Av Davids hus den störste.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Guds folk, för dig han träder,
En evig konung opp.
Strö palmer, bred ut kläder,
Sjung ditt uppfyllda hopp.
Guds löften äro sanna,
Nu ropa: Hosianna!
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Gör dina portar vida
För Herrens härlighet.
Se, folken kring dig bida
Att nå din salighet.
Kring jordens länder alla
Skall denna lovsång skalla:
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

fredag 25 november 2011

Catharina....

...är dagens namn i almanackan och det namn mina kära föräldrar gav mig för 50 år sen.

I min familj har vi egentligen aldrig firat namnsdagar men sen jag blev vuxen och fick eget hem så förärade mig alltid min mamma julblommor på namnsdagen. Det var ju passande eftersom 1a advent infaller denna vecka.

Tyvärr flyttade min mamma till en bättre värld för 7 år sen och nu får jag köpa julblommor själv men 25/11 kommer alltid att påminna mig om henne!