söndag 31 mars 2013

påskdag

Jag tänker på Maria från Magdala som kom till graven. Hon var så olycklig och rädd för att Jesus inte var där och trodde att någon tagit bort hans kropp därifrån. Sen kommer en man som hon uppfattar som trädgårdsmästaren och frågar varför hon gråter och hon svarar att hon vill veta om det är han som tagit bort Jesus ur graven.

Då säger mannen: Maria!
Mer behövdes inte för att hon skulle förstå att det var Jesus! Då kände hon igen hans röst och honom!

För hur skulle hon annars ha kunnat förstå! Han var ju död och döda människor är döda och blir inte levande igen!
Men Jesus var både människa och Gud och Han övervann dödens makt och blev levande igen, livs levande!

Det är så stort att det är omöjligt att ta in annat än genom att faktiskt bestämma sig för att tro på det!
Det är hela påskens budskap! Jesus dog för att vi skulle få leva! Han tog alla våra synder och tillkortakommande med sig och dog i vårt ställe.

Du kan läsa om detta i Joh 20:11-18

(bilderna är från Gordons Golgata där det finns en grav som skulle kunna vara Jesu grav)

lördag 30 mars 2013

påskafton

Påskafton har alltid varit en mellandag i påskfirandet. Det har inte varit några Gudstjänster, istället påskfest, påskbuffé och liknande. Och givetvis påskäggsdagen!

Men i år går mina tankar i andra banor. Påskaftonen måste ju ha varit en dag då chocken och bedövningen var total bland de som följt Jesus. Dagen före har det värsta hänt och dom har varit totalt oförberedda tänker jag. Jesus skulle ju rädda landet och folket och allt och så blir han brutalt misshandlad och dödad, ja avrättad!

Med de erfarenheter av ond, bråd död som vår familj har så tänker jag att påskafton på inga villkor var en festdag. Det var en dag då förvirringen var total och sorgen becksvart. Vad skulle nu hända? Vad skulle bli av dom? Var det bara att gå tillbaka till fisket eller skulle också dom bli fängslade och dödade eftersom dom varit med Jesus. Lärjungarna visste ju inte vad som skulle hända dagen därpå! Dessutom var det sabbatsdag och då stod ALLT stilla i Israel... Jag tänker mig att dom satt inlåsta tillsammans nånstans och pratade och grät och grät och pratade...

(bilden är från Den heliga gravens kyrka i Jerusalem, byggd på en av de platser man tror var Golgata)

fredag 29 mars 2013

good friday

eller långfredag...
Jag gillar det engelska namnet bättre... men var det en bra fredag?
Jag tänker att det har att göra med samma sak som jag skrev om igår, att vi har facit. Vi VET att resultatet av det som hände på långfredagen var gott...

För Jesus var det garanterat ingen bra dag även om Han visste att Han var tvungen att gå igenom denna fasa. Men hur var det för lärjungarna? Att se sin Herre och vän misshandlas och förnedras för att sedan avrättas! Och dom visste inte det vi vet, att Jesus skulle bli levande igen!

Eftersom vi så nyligen drabbats av sorg kan jag mycket väl leva mig in i den fasa och det mörker som lärjungarna hamnar i när dom ser att Jesus inte flyr eller gör ett under utan faktiskt går ända in i döden... Det är en fasa större än all annan fasa...

Läs om långfredagen i Mark 15.

(bilden har jag tagit på Via Dolorosa i Jerusalem, den väg Jesus vandrade mot korsdöden...)

torsdag 28 mars 2013

skärtorsdag

Påsk.
Den - för mig - viktigaste storhelgen och högtiden.
Jag avstår gärna allt pyntande och sånt men själva påsk-budskapet vill jag inte gå miste om. Hade jag haft möjlighet skulle jag velat vara i kyrkan i kväll och fira nattvard och påminnas om den första nattvarden...

Senaste veckan har jag flera gånger blivit påmind om detta att vi har facit på vad som hände runt påsken. Vi vet hur det slutar! Ungefär som när man ser en film som man sett förut. Därför FIRAR vi påsk trots att upplösningen - uppståndelsen inte kommer förrän på påskdagen.

I kväll tänker jag på de som följde Jesus, de som levde med honom i ca 3 år och som denna kväll var med om måltiden i den övre salen. Dom tänkte säkert att det var en påsk som alla andra påskar där man mindes uttåget ur Egypten. Men dom tänkte säkert också att Jesus pratade lite i gåtor...
Sen när dom gick till Getsemane var det säkert inget konstigt med det annat än att Jesus var dyster till sinnes och ville vara för sig själv och be och bad dom att vaka med honom en bit bort.
Att dom somnade var säkert inte heller något konstigt, dom hade nog varit igång i många timmar...

Sen händer saker slag i slag. Judas kommer med en hög soldater och dom fängslar Jesus. Tänk så fruktansvärt rädda lärjungarna skulle vara! Dom fattade säkert ingenting!

Läs om detta i bibeln i Mark 14:12-52


(bilden har jag tagit i Getsemane...)

söndag 24 mars 2013

ull, ull, ull

Hämtade hem ull i förrgår. Det är våra fina grannar som har gotlandsfår och jag fick köpa en hel hög!
I dag har jag börjar tvätta lite ull för att sen karda och ÄNTLIGEN få börja spinna.
Jag ska bli bra på det här!!

fredag 22 mars 2013

pepparkakor och påskångest

Sitter här och känner mig arg och irriterad. Som tur var hittade jag lite pepparkaksdeg i frysen som jag bakade så nu käkar jag pepparkakor så jag ska bli snällare.

Dottern frågar varför jag är irriterad och jag inser att det är ångesten över att vi går mot en högtidshelg igen. Inte för själva högtiden för påsken är så otroligt viktig för mig utan för alla måsten som finns runt omkring och som jag inte kan värja mig för.

Jag hör och läser om hur folk städar och pyntar och planerar för matlagning och fester och jag blir bara tom och ledsen... jag pyntar inte av den anledningen att jag inte tycker om pynt så det är inget problem i sig men jag stressas av att det finns en massa måsten som jag aldrig klarar av att leva upp till...

Men pepparkakor är bakade även om det visst blev fel högtidshelg och dom kommer att vara slut långt innan  skärtorsdag!

onsdag 20 mars 2013

våraning

Trots nattkyla och kallblåst anar jag våren.
 Det är ljust längre på aftonen och på morgonen väcks jag av ljuset de gånger vi inte dragit ner rullgardinerna i vårt ljusa sovrum.
Och skogen börjar långsamt skifta i lila på nått konstigt, vårigt sätt.

Ni som följt min blogg ett tag vet att trädgård och blommor är en stort intresse. Att få stoppa händerna i jord är bland det bästa jag vet och i dag var det dags för såjord för första gången detta år. Det blev lite tobaksblommor i olika färger, tagetes och petunia som nu står i fönstret. Ja än så länge är det bara brun jord men jag VET att det ska gro!

För nån dag sen läste jag ett bibelord som kändes som en vårhälsning mitt i allt kallt och mörkt. Som att det finns en framtid där borta, en framtid med ny mark och nya möjligheter.

Så åt er i rättfärdighet, skörda efter kärlekens bud, bryt er ny mark. Det är tid att söka HERREN, till dess han kommer och lär er rättfärdighet.
 
Hosea 10:12
 
 
 

fredag 15 mars 2013

tacos?

Måste börja med att påpeka att jag egentligen inte gillar tacos, än mindre förstår hur någon kan äta det en gång i veckan!
Men det är ju för tur att vi är olika vi människor och gillar olika saker!

För ett tag sen pratade jag och äldsta dottern om LCHF och andra dieter som ska få oss att må bättre. Vi är båda skeptiker och funderar över hur man så fullt ut kan gå upp i en diet. Men återigen, vi är olika vi människor och var och en väljer ju själv.

Men vi kom i alla fall fram till ett förhållningssätt som vi vill försöka följa:
Att i möjligaste mån välja ekologiskt och/eller närproducerat när vi handlar mat.

Åter till tacosen. Förra fredagen önskade sig småkillarna tacos till middag och snäll som jag är fick dom det. Jag brukar tycka att det luktar fotsvett när man tillsätter kryddblandningen i köttfärsen men denna gång hade jag köpt ekologisk kryddblandning och döm om min förvåning när stanken av tåbira uteblev!! Det verkar som om den ekologiska varianten åtminstone inte innehåller fotsvett ;-)!

måndag 11 mars 2013

nya kamrater

Som kanske någon läsare minns så skrev jag om att jag längtade efter att få spinna garn och förra helgen var det dags för spinnkurs hos Ringvor i Rengård.
Jag gick en spinnkurs när Emmy och Anton var små och tyckte det var superroligt men tiden räckte aldrig till för detta och sen brände jag ut mig och trodde nog aldrig att jag skulle hantverka igen.
När nu lusten återvände kände jag också att jag längtade efter att spinna igen och när jag fick möjligheten var det minst lika roligt som förra gången. Att vi endast var 2 deltagare på kursen gjorde det hela ännu bättre för då slapp jag stressen det innebär att vara i stor grupp.

Och helgens reslutat kan ni se här: den gråa härvan är spunnen av ull från våra grannars får. Det är gotlandsfår och det känns så roligt att "lokalproducera" garn! Den ljusa härvan är en tråd alpakkaull och en tråd silke.

Så var det då detta med spinnrock. Jag har haft en spinnrock på långlån från min faster Ingrid. Den fick jag nu av henne och Ringvor fixade och trixade igång den. Det är en handgjord gammal spinnrock, tillverkad i Fårträsk och är stämplad med KORF. Den kan jag inte spinna på än, det är lite för avancerat för en nybörjare som jag men en vacker dag ska den också användas.

Sen var det detta med en modern spinnrock. Jag ville ha en Louet och beställde en helt ny. Ett par kvällar senare gick jag av en händelse in på Norran.se och där fanns en lokusannons med just den jag ville ha och till halva priset. Visserligen med enkeltrampa i stället för dubbel och ingen proffsvariant men helt rätt för mig! Och i samma annons en kardmaskin till samma pris, så för den summa jag tänkt mig lägga ut på spinnrock fick jag mig både den och kardmaskinen. Så jag avbeställde den andra :-).







fredag 8 mars 2013

orden

Det känns som om orden tagit slut. Som om allt jag skriver eller säger är omtagningar av samma sak. Som om jag inte längre har något intressant eller tilltalande att säga eller skriva.

Och tankarna snurrar på som vanligt men det är som samma och samma hela tiden.

Denna förskräckliga saknad.

Fredag igen och den klart jobbigaste dagen på veckan. Konstigt kanske någon tycker för fredag är väl den bästa dagen!?
Men fredag är så förknippad med att Robin och Emmy kommer hit för helgen, med att volvon eller Bergteamet-bilen svänger in på gården och dom hoppar ut och konkar in sina väskor och kassar.
Med att lillekillen hälsar på Emmy med orden: Vars är Robin? Och hon svarar: hej på dej med, Robin kommer strax, han ska bära in sina grejer!

Emmy har börjat planera lite för framtiden och jag tänker: Robin skulle ha gillat detta och Emmy skulle ha behövt honom i detta...

Nej, fy så hemskt allt är! Kan ingen bara ta oss ur denna mardröm?!