lördag 30 augusti 2014

sommaren då tryggheten försvann

Vi bor i en liten by som varit förskonad från inbrott och andra dumheter. När det nångång hänt nått har det snabbt klarats upp eftersom det handlat om pojkstreck.

Jag har alltid känt mig trygg. Vi har ofta lämnat olåst när vi farit iväg en stund och bilnycklarna har glömts i bilar över natten. 
Jag har tyckt om att gå ut och gå i mörkret för jag har ansett att det finns inget farligt, inget att vara rädd för.

Men efter denna sommar är tryggheten borta för de flesta i byn.

Det började i juni då en äldre man avled och hans hus blev tomt. Veckan efter gick nån/några in och öppnade vapenskåpet och tog ett vapen...
Sen har vår grönsaksbondes gårdsbutik blivit av med pengar vid flera tillfällen.
Efter midsommar gick nån/några in i ett hus där en man nyss dött. Dom tänkte nog att det fanns grejer där men släkten hade tagit bort det. Det var visst letat efter medicin och alkohol...
I samma veva hade våra grannar som för tillfället var hemma i Norge också inbrott. Polisen var hit och frågade om vi sett eller hört nått ovanligt...
Och i veckan fick jag höra att gårdsbutiken haft besök igen och att ännu ett hus (fritidsbostad) haft ovälkkommet besök...

Det är INTE roligt. Och det går rykten om vem det kan vara. Och jag undrar hur man är skapt när man inte har respekt för de som dött utan går in och börjar rota! SKÄMMES!!

Jag hoppas att det ska komma fram vem det är så att vi åter ska få leva i trygghet!

fredag 22 augusti 2014

stenrik!


Äntligen kom jag mig för att beställa sten till mitt trädgårdsprojekt. 7 kubik av storlek "kattskallar" modell större och 8 ton gårdsgrus. Så nu är jag stenrik i alla fall!!

Och i dag kom jag mig äntligen för att sätta igång med stenläggandet. Ett riktigt pusselarbete. Och otroligt roligt.

Jag hann med mer än jag trodde och det känns i kroppen i kväll!

På bilderna syns den nya rabatten där jag planterat diverse perenner som ska trivas i skugga. I halvcirkeln med gårdsgrus ska vi ha ett bord och stolar, en frukostplats eftersom det är morgonsol där!

Jag är nöjd! Det verkar lovande och det blir som jag tänkt mig :-). Vad tycker du?




torsdag 21 augusti 2014

snabb gele!

Jag är ju faktiskt utbildad husmor så till vida att jag gått Hemteknisk kurs på ett år direkt efter gymnasiet! Så Vårdlinjen, gren för barn- och ungdomsvård, Hemtekniska med textil inriktning och sen Fritidsledarutbildning torde väl vara en perfekt kombo för att jobba hemma som familjehem!!

Ja, hemtekniska var en bra grej. Vi lärde oss att ta hand om allt i ett hem inkl matlagning och saftning/syltning/konservering! Låter som tidigt 1900-tal men det var sent 70-tal :-). Och faktum är ju att det man lärt det sitter så jag kan nog säga att jag kan laga mat från grunden.

Men att kunna och att vilja är två skilda saker. Ofta får jag lite ångest i hösttider när man helst ska stå och greja med bär och sånt hela tiden. Jag har inte riktigt tålamodet och så gillar jag inte att plocka bär! Problemet är att barnen tycker om det som är hemgjort och framför allt GELE! Och ska man göra vinbärsgele ska vinbären plockas halvmogna för att det ska ta ihop och det hinner jag ALDRIG!!

I dag fick jag en - i mina ögon - lysande idé: jag skulle göra snabbgele! Tänkte att om jag passerar bären och sen kokar med syltsocker så ska det bli bra. Och det funkade!!!

Så här kommer receptet!

1 liter svarta vinbär, rensas på blad och skräp men låt stjälkar vara kvar. Kör detta genom passertillsatsen på hushållsassistenten direkt i en gryta. Häll över 1/2 kg syltsocker och koka i 5 min. Pröva om det tagit ihop tillräckligt annars koka längre. Skumma och häll på burkar.

Jag fryser min så då behövs inget konserveringsmedel. Enkelt va?!



onsdag 13 augusti 2014

mobydick...

...var lösenordet på Hvalsentrets wifi.
Moby Dick var en val som figurerar i en roman med samma namn.
Huruvida det var Moby Dick eller Helge eller nån annan val vi skulle få träffa på idag var frågan.

Samling på centret 8.45. Biljettköp. Väntan och sen guidning i museet av en mycket trevlig guide.
Vi fick veta en massa intressant om valar och bläckfiskar och kontinentalplattor och hur det finns öar i havet av all plast som slängs i havet. (http://www.theoceancleanup.com)
Och sen fick vi veta att vi fick vänta till kl 13 på besked om vi fick åka ut på havet. Dagen innan var alla turer inställda pga vinden.

Vi tog en promenad och sen åt vi norsk pizza till lunch innan vi till slut fick klartecken om att åka ut. Dock med en annan båt en den bokade för den fanns redan ute på havet och kollade vädret och letade valar åt vår båt.

Det blev alltså katamaranbåten vi fick äntra strax efter 14. Vi fick veta att det skulle gunga rejält. Dels pga vågorna men också för att denna båt går så pass fort.
Och det gungade!!! 
Och illamåendet infann sig... men vad står man inte ut med för att få se kaskelotvalens gigantisk stjärtfena!!! (och vad kan man göra när man befinner sig på en båt mitt på havet annat än följa med!)



Men när nån ropade att dom sett en val glömde jag allt illamående och stod ut en stund till...

OCH DÄR LÅG DEN!!!!! Sprutade ut luft ur hålet, visade sig lite lagom ovanför ytan en stund innan den dök med stjärtfenan i vädret!!!! WOW! Det var värt allt illamående och kallblåst och regn. Dessutom fick vi se 1 till!
Och vi fick också se DELFINER! Och en guide berättade att det var första gången denna sommar som dom synts till! (bilder på valfenan kommer sen)

Så styrde skeppet kosan hemåt och illamåendet kulminerade på det sätt det brukar. Och sen mådde jag bättre i alla fall!
(min svägerska som var inne i båten med sin man berättade att där varit rena sjukstugan och då klagar jag inte på mitt lilla)

Blöta och kalla kom vi i land, klädde om och började köra hemåt. Stannade på en krog och åt fantastisk marulk. Körde vidare och missade färjan med en hårsmån och insåg hur fruktansvärt trötta vi var så vi tog in på hotell i Lødingen!




tisdag 12 augusti 2014

arjeplog - Andenes

Började dagen med frukost på svågerns hotell i Arjeplog och avslutar dagen i sängen på Rorbu Hotel på Hamngatan i Andenes, längst upp på Lofoten.

Vi har kört ca 56 mil och är helt uppfyllda av alla intryck. Hela vägen har varit en fröjd för alla sinnen, det har inte varit tråkigt och transportsträcka en enda kilometer.

Vädret har varit regnigt och helmulet men ändå så helt underbart vackert. De avslutande milen på Andøya var så det tog andan ur en: vita sandstränder, kala klippor, dimslöjor som liksom rann nerför fjällsidorna och betande och vilande vita får längst vägen.

Jag sitter här i sängen med en känsla av evighet i mig, evighet och avslut på samma gång. Som att det är slutet och början på världen, livet ja allt. Vi är längst ute mot havet, om jag går ut på balkongen här ser jag havet bara nedanför. Havet är något annat och samtidigt är det här och nu och en del av allt annat...

I morgon åker vi ut på havet och hoppas få se valar. Och vi ber om bra väder, inte om sol och värme utan om det väder som passar för just denna dag!



måndag 11 augusti 2014

då var det dags igen!

Nu drar vi till Norge! Närmare bestämt Andenes längst upp på Lofoten. 
Vi åker UTAN BARN!!!

Vi åker tillsammans med Tomas syskon med respektive på VALSAFARI!!

Återkommer.

söndag 3 augusti 2014

1 år

I dag är det ett år sen Tomas fick en hjärtinfarkt vilket gjorde att han några dagar senare kranskärlsopererades.
Då visste vi inte alls hur det skulle gå. Då var allt kaos och oro och rädsla för framtiden.
Då tänkte jag att jag skulle kunna bli ensam med barnen...

Nu vet jag att allt gick jättebra! Han var tillbaka i heltidsarbete i januari. Han har åkt slalom och lärt upp 6-åringarna i vinter. Han har kört skoter och skottat snö. Han har byggt gungställning och håller nu på med Emmys altan!
Vi har en frisk och fräsch pappa och make i huset!

Jag och hela högen är enormt tacksamma att allt gick så här bra!

TACK GODE GUD!!!